Dragi Bosanci i Hercegovci, 1992. godine smo se opredijelili da BiH bude samostalna, suverena i cjelovita, država ravnopravnih naroda i građana. Naš je trajni zadatak da svakodnevno pokazujemo i potvrđujemo odanost državi i spremnost za čuvanje onog za šta smo se zalagali, a učimo tome i naše mlade.

Sretan 1. mart Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine!

U organizaciji Bošnjačke zajednice kulture “Preporod” a u susret Danu nezavisnosti Bosne i Hercegovine, u multimedijalnoj sali Općine Novi Grad Sarajevo sinoć je održana Prva Preporodova smotra folklora, na kojoj je učestvovalo osam kulturno – umjetničkih društava iz cijele Bosne i Hercegovine.

Na smotri su učestvovali: RKUD “Proleter”, KUD “Lola”, KUD “Gajret” iz Sarajeva, KUD “Vogošća” iz Vogošće, KUD “Ilijaš” iz Ilijaša, KUD “Visoko” iz Visokog, te KUD “Karaula” i KUD “Borac” iz Travnika.

Smotru je pratila stručna komisija u sastavu: prof. dr. Svjetrala Bajić, prof. dr. Jasmina Talam i prof. dr. Husein Zvrko.

Uz veoma bogat program koji su pripremili učesnici smotre gledaoci su uživali u veoma zabavnom i raznovrsnom programu prigodnom za ovu priliku.

Po mišljenju stručnog žirija Društva su pokazala značajan kvalitet kako u uigranosti, tako i u autentičnosti nošnji, koje su odraz vremena i kraja iz kojeg su koreografije izvedene. Članovi Izvođačkog folkornog ansambla su nastupali sa Igrama iz okoline Doboja, koreografa Reufa Ibrahimagića uz pratnju Narodnog orkestra. Obzirom da Proleter ove godine obilježava punih 115 godina postojanja i rada, ovo je jedan u nizu nastupa koje planiraju u ovoj godini kako bi svečano i na najbolji način obilježili “Naših 115..”.