U najtežem periodu hiljadugodišnjeg postojanja Bosne i Hercegovine, krajem 20 vijeka, kada je ljudski rod dostizao vrhunac civilizacijskog uređenja, naučnog, tehnološkog i kulturnog razvoja, kada su ljudska prava i slobode bili temelj svakoga civiliziranog i demokratskog društva, na očigled cijelog čovječanstva, započela je brutalna agresija na suverenu i nezavisnu državu Bosnu i Hercegvovinu. Sredstva i ciljevi nisu birani, mete takođe. Nezapamćena brutalnost zahvatila je sve što je ičim simboliziralo državu BiH. U tim najtežim historijskim okolnostima, goloruki bosanski narod ustao je i pružio snažan otpor agresorima koji su prijetili uništenju svega bosanskog.

15. aprila 1992. godine, iz pepela, rađa se Armija Republike Bosne i Hercegovine, koja je zaustavila dvostranu agresiju i na opće iznenađenje cijeloga svijeta uspjela odbraniti civilizacijska dostignuća 20. vijeka, odbranila nezavisnost i suverenitet Bosne i Hercegovine i sve univerzalne vrijednosti modernoga društva općenito.

Uvaženi oficiri i vojnici, pripadnici Armije Republike Bosne i Hercegovine, vi ste primjer da nikakvo zlo bez obzira na snagu koju posjeduje ne može pobijediti, vi ste ponos svih građana Bosne i Hercegovine kojima je ona jedina domovina i primjer cijelome svijetu kako se brani ljudsko dostojanstvo, sloboda i demokratsko društvo.
U ime uprave i članova RKUD „Proleter“ sretan Vam 15. april, Dan Armije Republike Bosne i Hercegovine.