U sklopu ovogodišnje manifestacije “Baščaršijske noći“, tradicionalno održavane u Sarajevu tokom ljetnog perioda, Radničko kulturno-umjetničko društvo “Proleter” je i ove godine dao svoj doprinos, te učestvovao na koncertu pod nazivom “Večer Sevdaha“, koje je održano u petak 23.07.2021. na centralnoj pozornici na platou ispred sarajevske Vijećnice.

Svečani koncert u sklopu Baščšijskih noći

Koncert je organizovan u saradnji sa Fondacijom SEVDAH, čiji se kombinovani orkestar, pridružio Narodnom orkestru i mješovitom horu RKUD “Proleter”, a svi skupa zajedno, pod rukovodstvom Damira Galijaševića, te stručnog rukovodioca Narodnog orkestra Rifeta Avdića, ispratili neke od najvećih interpretatora tradicionalne bosanske pjesme – sevdalinke.

Na koncertu su nastupili: Nedeljko Bilkić (Srbija), Nedžad Salković, Sejo Pitić, Alma Subašić, Ferid Avdić, Merima Njegomir (Srbija), Zanin Berbić, Dragan Račić (Crna Gora), Mensura Bajraktarević, Hasiba Agić, Avdo Lemeš, Pavao Anić (Hrvatska), Hamza Šantić, Safet Bučo. Gost programa bio je Josip Pejaković.

S obzirom na okolnosti, broj sjedećih mjesta je bio ograničen, što ipak nije spriječilo publiku da nas prate iz neposredne udaljenosti, kao i na malim ekranima. Direktan prenos koncerta omogućila je TVSA, a svi ljubitelji internet platformi su imali priliku koncert pratiti i na zvanicnom YouTube kanalu Bosanskog Kulturnog Centra (BKC Sarajevo).

Pozitivan duh, predivna atmosfera i međusobno zadovoljstvo učesnika je definitivno došlo do izražaja, te se nadamo da ćemo slične događaje ponoviti i u skorijoj budućnosti.

Vaš RKUD “Proleter” Sarajevo.