RKUD “Proleter” Sarajevo osnovano je davne 1905. godine. Kroz svoje sekcije nastoji očuvati tradiciju i bogato kulturno naslijeđe Bosne i Hercegovine.

Sve je počelo davne 1905. godine kada je, pod pokroviteljstvom Sindikata Bosne i Hercegovine, skupina entuzijasta, ali istovremeno i boraca za radnike i njihova osnovna ljudska, socijalna i radna prava odlučila formirati kulturno-umjetničko društvo, pod imenom “Proleter”, koje će okupljati zaljubljenike u kulturu i umjetnost i na taj način se boriti za njih.

Iz godine u godinu broj sekcija se povećavao, ali i broj članova Društva. Proticalo je vrijeme, odrastale su generacije, a “Proleter” je trajao i traje do dana današnjeg.

Članovi RKUD “Proleter” uvijek su se trudili da domaćoj i svjetskoj javnosti predstave široku lepezu raznolikosti ljepote naše tradicije, te da prikažu bogatstvo i ljepotu narodnih igara u raznolikosti stilova i tehnika koje su se razvijale u određenim dijelovima naše zemlje. Vođeni ljubavlju upravo prema tim ljepotama, uvijek su davali svoj maksimum i u tome često pomicali granice i kvalitetom se približavali profesionalnim ansamblima.

Uprkos svim izazovima kroz koje smo prolazili od osnivanja Proletera do danas, pozitivan duh članova Društva izdizao se iznad ličnih interesa izgrađujući sistem univerzalnih vrijednosti. Vođeni izrekom „učini šta možeš, s onim što imaš ondje gdje jesi“, kroz vremeplov od osnivanja do sada, kroz sve oblike umjetničkog djelovanja članovi Društva neumorno rade na očuvanju bogate bosanske kulturne baštine i tradicije. Siguran sam da će Proleter i u budućnposti biti nosilac civilizacijskih vrijednosti i predan čuvar kulturne baštine i tradicije naroda Bosne i Hercegovine, te da će nastaviti njegovati i razvijati ono najbolje, iskonsko bosansko u nama.

Sahudin Kačar, predsjednik Društva

NAŠE SEKCIJE


Radničko kulturno-umjetničko društvo “Proleter” danas okuplja preko tri stotine članova i aktivno djeluje u sljedećim sekcijama: Izvođački folklorni ansambl, Pripremni folklorni ansambl, Dječiji folklorni ansambl, Folklorni ansambl veterana, Izvođački narodni orkestar, Pripremna sekcija orkestra, Mješoviti hor, Vokalna sekcija i Dramska sekcija, odnosno Dramski studio “Pro Teatar”. Ovoj našoj velikoj porodici pripadaju i vokalni solisti.

FOLKLOR

Od osnivanja do danas, RKUD “Proleter” je ostao dosljedan afirmaciji i očuvanju kulturne i tradicijske baštine i kulturno-historijskog nasljeđa Bosne i Hercegovine. Repertoar folklornih sekcija Društva zasnovan je na napjevima, igrama i pjesmama sa područja Bosne i Hercegovine.

HOR

Prva sekcija koja je počela da djeluje u RKUD “Proleter” 1905. godine, bilo je “PJEVAČKO DRUŠTVO UDRUŽENIH RADNIKA”, kojim je dirigovao zidarski radnik, Andrija Kanja. Na prvim nastupima hor je pjevao “Marseljezu” i “Radnički pozdrav”, koji se i danas izvodi, a simbolično ga zovemo himnom “Proletera”.

NARODNI ORKESTAR

Prvi zapisi o sekciji orkestra Radničkog kulturno – umjetničkog društva “Proleter” datiraju još iz 1908. godine. Tada je u ovom društvu, koje je tada nosilo naziv Radničko pjevačko – tamburaško društvo, postojao samo tamburaški orkestar.

DRAMA

Dramski studio “Pro Teatar”, u okviru RKUD “Proleter”, započeo je sa radom 2015. godine, a njegova osnovna namjena bila je privući mlade ljude teatru kako bi se okušali u ovoj vrsti umjetnosti.

U posljednje vrijeme počela se realizirati zamisao iz 2015. godine, a to je da Pro Teatar postane prva alternativna pozorišna scena u Sarajevu.

VOKALNA SEKCIJA

Osnovna karakteristika vokalnog ansambla je pronalaženje i interpretacija izvornih pjesama kojim je prijetila opasnost da budu zaboravljene. Atraktivan izgled interpretatora, bogatstvo i osebujnost glasova, dočaravaju daleke običaje i pjesme ruralnog dijela stanovništva Bosne i Hercegovine.

NAŠ CILJ


RKUD “Proleter” Sarajevo otvara svoja vrata svim zainteresiranim, koji su spremni za nezaboravna druženja i dobru zabavu, uz aktivan rad u svim našim sekcijama. Ako volite pjevati, plesati, svirati PRIDRUŽITE NAM SE!
Rado vas očekujemo. Stoga, dragi prijatelji, roditelji, draga djeco, dođite da se upoznamo, da naučite nešto novo i osjetimo skupa čar ljubavi prema igri, tradiciji i muzici.