U organizaciji RKUD-a „Proleter i Asocijacije nezavisnih intelektualaca „Krug 99“ u Multimedijalnoj sali RKUD-a Proleter održana je Svečana akademija u povodu obilježavanja Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Uz prigodno obraćanje istaknurih akademskih lišnosi, članova „Kruga 99“ i bogat muzički programom RKUD-a „Proleter“, proslavljen je 1. mart, Dan nezavisnosti BiH, jedan od najvažnijih datuma u modernoj historiji Bosne i Hercegovine. Na taj dan 1992. godine, Bosna i Hercegovina je postala suverena, nezavisna i međunarodno priznata država.

Svečanu akademiju je otvorio mr. Sahudin Kačar predsjednik Proletera obraćanjem prisutnima i otktivanjem spomen ploče umrlim članovima društva: Jakubu Kršlaku, dugogodišnjem sekretaru Proletera i Hazimu Ceriću, direktoru Fabrike duhana Sarajevo, koji su dali nemjerljiv doprinos u radu i razvoju Proletera, i članovima Društva: Kenanu Dubraviću, Musa Željki i Ekremu Mujkiću, koji su poginuli u agresiji na BiH 92-95. Na ovaj način moramo razvijati kulturu sjećanja, sjećanje na ljude i događaje koji su neizmjerno važni za nas, za Proleter, za Bosnu, istakao je Kačar.

Prigodnim govorinma na Svečanoj akademiji govorili su: akademik Adil Kulenović, predsjednik Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99,

prof. dr. Aleksandr Knežević, penzionisani profesor Mašinskog Fakulteta u Sarajevu,  psiholog doc.dr. Bojan Šošić, profesor Tuzlanskog Univerziteta i

prof.dr. Senadin Lavić, profesor Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu.

Nakon veoma nadahnutog i za sve prisutne korisnog obraćanja govornika, uslijedio je muzikči program, koji su otvorili Mješoviti i Omladinski hor Proletera sa kompozicijom Radnički pozdrav. Ova dva hora djeluju pod vodstvon stručnih saradnika maestra Fuada Šetića i prof. Aide Kamenice.

 

Nakon horova na sceni Multimedijalne sale Proletera smjenjivali su se folklorni ansambli, vokalna grupa, tamburaši i solisti, uz pratnju Narodnog orkestra Proletera pod vodstvon šefa orkestra Rifeta Avdića. Stručni rukovodioci folklornih grupa Azra Smajić, Melisa Kahrimanović, Emir Ibrahimagić, na čelu sa Reufom Ibrahimagićem priredili su pravi spektakl na sceni. Ljepota pokreta i plesa uz muziku, povremeno je prekidana divnim pjesmama solista Mirsada Kule, Elvedine Laličić i Izete Milišić. Nezaobilazan je i nastup Vokalne grupe pod vodstvom prof. Amne Kruhović.

I tako, riječ po riječ, korak po korak, pjesma po pjesma proputovasmo Bosnom i Hercegovinom. Naravno, ono se nastavlja i traje, i trajat će dok nas ima, i dok ima Bosne i Hercegovine.

Vaš RKUD “Proleter” Sarajevo.