Povodom proslave 6. aprila Dana grada Sarajeva RKUD Proleter je upriličio Svečani koncert pod nazivom Sarajevu s ljubavlju. Po riječima predsjednika Društva u Proleteru je uvijek bilo povoda za druženje, ali ovaj je poseban.
Zajedničkim naporima i žrtvama sarajevskih patriota – Srba, Bošnjaka i Hrvata, 06. aprila 1945. godine, oslobođeno je Sarajevo. Na isti dan, 06. aprila 1992. godine Sarajevo je opet trebalo svoje građane, patriote, da ga još jednom čuvaju, brane i odbrane, što su svakako i uradili. U antifašističkoj borbi od 1941 do 1945. godine, 10.961 sarajlija je ubijeno, dok je u ovom drugom, od 1992 do 1996. godine, u svom gradu ubijeno 11.541 civila, od kojih 1.601 dijete, koji su zajedno sa Sarajevom bili meta više od 1450 dana, koliko je trajala najduža opsada jednoga grada ikada. 
Osnivačem Sarajeva smatra se Isa-beg Ishaković. Sagrađen na raskrsnici rimskih puteva, nikao je grad, koji je još tada bio raskrsnica kultura i religija, i nakon više od 500 godina to i ostao, što Sarajevo čini jednim od najljepših i posebnih gradova, na šta smo posebno ponosni. 
Od 1905. godine nastaje i zajedno sa svojim gradom razvija se Radničko kulturno umjetničko društvo „Proleter“. Od tada pa sve do danas, čuvanjem bogate kulturne baštine Sarajeva i tradicije svih naroda u BiH, obilježavanjem važnih datuma, događaja i ličnosti, RKUD Proleter daje snažan doprinos afirmaciji dobra i univerzalnih vrijednosti, kojih nigdje nema kao u Sarajevu. Za svoj rad i postignute rezultate Proleter je dobitnik najvećih priznanja koje Uprava Grada dodjeljuje najzaslužnijima. Dobitnici smo Plakete grada Sarajeva i Šestoaprilske nagrade. 
Zato ćemo, kao i do sada vrijedno raditi i čuvati bogatu BH tradiciju i kulturno naslijeđe, stvarati nove vrijednosti, sve Sarajevu s ljubavlju, kako je i nazvan koncert Ansambla mladih violinista RKUD-a Proleter, priređen za ovu svečanu priliku.
O Sarajevu, njegovom političko-pravnom i kulturnom razvitku govorio je prof. Nihad Kreševljaković, direktor MESS-a. Pored toga što je dijete Sarajeva prof. Kreševljaković je sin nekadašnjeg gradonačelnika Sarajeva Muhameda Kreševljakovića, zbog čega njegovo kazivanje o Sarajevu ima posebnu dimenziju.
Na svečanosti je prisustvovao predsjednik svjetske asocijacije za festivale i kulturno-zabavne manifestacije, direktor instituta za kulturu iz Burse g. Faruk ALKAYA, članovi akademske zajednice, te predstavnici javkog i kulturnog života. 
U ime članova i uprave RKUD-a Proleter predsjednik Društva Sahudin Kačar čestitao je građanima 6. april, Dan grada Sarajeva. 
U Svečanoj sali Proletera prisutni su uživali u fenomenalnom muzičkom programu Ansambla mladih violinista RKUD-a Proleter, učenika muzičkih akademija, srednjih i nižih muzičkih škola, pod vodstvom srtučnog rukovodioca ansambla prof.dr. Emine Smolović i saradnika, Fuadom Šetićrm MA i Bakirom Samardžićem.