Povodom obilježavanja 6. aprila, Dana grada Sarajeva, članovi Radničkog kulturno-umjetničkog društva „Proleter“, sada već tradicionalno, građanima Sarajeva priređuju svečani koncert prilagođen ovom veoma važnom datumu. Kao i prethodnih godina, 6. aprila planirali smo održati svečani koncert u Domu mladih Skenderija, pod pokroviteljstvom načelnika Općine Centar Sarajevo, prof. dr. Nedžada Ajnadžića, te na najbolji način sa građanima obilježiti Dana Grada Sarajeva.

U svom postojanju, od osnivanja do danas, Sarajevo je prolazilo kroz mnoge izazove. Bilo je teških vremena koji su stanovnike Sarajeva stavljali na mnoge ispite. Pozitivan duh Sarajeva i njegovih stanovnika izdizao se iznad svih ličnih interesa, izgrađujući kolektivitet univerzalnih vrijednosti, koji Sarajevo svrstava u jedan od posebnih gradova na planeti, mjestu spajanja raznolikosti, gradu života i ljubavi… Tokom svih tih godina, u Sarajevu su nastajale i razvijale se mnoge upravne institucije, obrazovne, kulturne, sportske…, privredna društva, nevladine organizacije.

Jedna od takvih organizacija je i Radničko kulturno-umjetničko društvo „Proleter“, nastalo davne 1905. godine. Od osnivanja do danas, unatoč teškim vremenskim periodima i događajima nikada nije prestajalo sa radom. Do 90-tih bili smo jedno od najboljih i najvećih kulturno-umjetničkih društava u bivšoj Jugoslaviji. Tokom agresije na BiH od 1992 – 95. godine, u paklu stradanja Sarajeva i RKUD „Proleter“ je ostao bez svoje imovine, koju su vrijedni članovi Društva skoro 100 godina stvarali i brižno čuvali. Iako smo ostali bez svega, instrumenata i nošnji, nismo prestali sa radom. Vrijedna skupina članova Društva, entuzijasta, odmah nakon rata okupila se i bez ičega, iz pepela, podigli su „Proleter“, baš kao što se i Sarajevo iz pepela izdizalo i zasjali punim sjajem.

Ove godine RKUD „Proleter“ obilježava 115 godina postojanja i rada. Za sve te godine učestvovali smo na mnogim festivalima, smotrama, kulturno-zabavnim manifestacijama širom svijeta, predstavljali Bosnu i Hercegovinu i svoj grad, svoje Sarajevo, osvajali zlatne medalje, prva mjesta i dobijali najveća priznanja. Dobitnici smo najvećih odlikovanja Grada Sarajeva, što nas posebno raduje. Ove godine, više nego ikada željeli smo da proslavimo ova dva rođendana svečano, onako kako priliči i Sarajevu i Naših 115.

Ne sluteći, iznenada, niotkud, ispriječi se prepreka zvana pandemija, koja nas spriječi da organiziramo planirani koncert i svečano obilježimo praznik svoga grada bez kojeg, sasvim sigurno, ni RKUD „Proleter“ ne bi postojao.

Uprkos svim teškim danima kroz koje smo prošli ranije, kroz koje prolazimo i sada, građani glavnog grada BiH, uspjeli su sačuvali kontinuitet međusobnog uvažavanja i razumijevanja, koji su oduvijek krasili ove prostore. Sigurni smo da će Sarajevo i u budućnosti biti primjer pozitivnih priča, nosilac civilizacijskih vrijednosti, baš kao što će i RKUD „Proleter“ biti zvijezda koja sija sarajevskim sjajem i toplinom.

U ime članova i uprave RKUD „Proleter“, svim građanima Sarajeva čestitamo 6. april, Dan Grada, uz iskrene želje za dobro zdravlje, te da se kao i uvijek do sada, nakon pobjede ovog zla koje se nadvilo nad Sarajevom, čim se steknu uslovi okupimo i sve teškoće, bh igrom i pjesmom, prevaziđemo.