Dana 23.4.2020. godine, održana je sjednica Skupštine Kantona Sarajevo na kojoj je donesena odluka da se povodom obilježavanja Dana Kantona Sarajevo, najzaslužnijim pojedincima i organizacijama Kantona dodijele priznanja za rad i ostvarene rezultate. Ovogodišnja Plaketa Kantona Sarajevo je dodijeljena RKUD “Proleter” za 115 godina neprekidnog rada, izučavanja, čuvanja i njegovanja bogate kulturne baštine i tradicije BiH, predstavljanja Sarajeva i BiH širom svijeta u najljepšem svjetlu.

O dodjeli nagrade se oglasio i predsjednik RKUD “Proleter” Sahudin Kačar, čije riječi prenosimo u nastavku.

“Poštovane članice i članovi Radničkog kulturno–umjetničkog društva „Proleter“,  uvaženi prijatelji,

Sretan, i više nego ponosan na 115. godišnjicu od našeg osnivanja i djelovanja, a povodom odluke Skupštine Kantona Sarajevo o dodjeli najvećeg priznanja Skupštine Kantona, Plakete Kantona Sarajevo RKUD „Proleter“, upućujem vam najtoplije čestitke, i već naglašenu sreću i ponos ću podijeliti s vama, a onda zajednički i sa cijelom sarajevskom i bosansko–hercegovačkom javnošću.  

Suočeni sa pandemijom Koronavirusa koja je gotovo paralizovala čitavo čovječanstvo, i uobičajeni životni ritam zaustavila i svela na frustrirajuću, fizičku i socijalnu distancu, na izolaciju i sablasnu tišinu – pritom poštujući zadate norme ponašanja nadležnih instanci, nažalost nismo u prilici da vlastite, i vrlo ambiciozne projekcije, dostojne velikog jubileja i iznimno važnog priznanja, realizujemo u punom kapacitetu i predviđenom dinamikom. To nas, međutim, neće spriječiti da ovu grandioznu godišnjicu i ovo za nas veliko priznanje, obilježimo na način koji će dosegnuti i posvjedočiti tu grandioznost. 

S tim u vezi osjećam potrebu da u svečanom duhu, podsjetim na neke poveznice iz bogate historije našeg društva – što radi nas današnjih, što radi svih generacija od davne 1905., ali i radi svih onih koji su nas pratili i motivirali,  i koji su zajedno sa nama proslavljali i veličali sva naša kolosalna dostignuća, i s nama, kada je trebalo, dijelili najteže kušnje. 

  • Radničko kulturno-umjetničko društvo „Proleter“ osnovano je 1905. godine u vrijeme Austo-Ugarske monarhije, na inicijativu Sindikata, i jedno je od najvećih kulturno-umjetničkih društava u Bosni i Hercegovini. U tom kontekstu važno je podvući  da Društvo nikada nije prekidalo s radom, mada su iza nas dva svjetska rata, kao i agresija na našu domovinu 1992.-‘95., i najduža opsada jednog grada u historiji ratovanja, sa svim nesagledivim i neprebolnim posljedicama. „Proleter“ je uvijek bio i ostao na braniku univerzalnih ljudskih vrijednosti, dijeleći sudbinu voljenog Sarajeva, i dižući se bukvalno iz pepela, nastavljalo graditi mostove među ljidima i kulturama u Bosni i Hercegovini i širom svijeta.
  • Nema nijednog Kontinenta, a usudio bih se kazati i nijednog meridijana gdje RKUD „Proleter“ nije nastupio, i gdje nije osvjetlao, ne samo svoje, nego i lice rodnog grada, i zemlje koju je predstavljalo. S najvećih svjetskih, državnih, i drugih međunarodnih festivala i smotri pobrani su čitavi grozdovi zlatnih i ostalih medalja, i najviših, mogućih priznanja, zašto bi trebali čitavi tomovi monografija i slične građe, vremena i prostora, pa da se na vjerodostojan način, makar faktografski, ponudi na uvid i adekvatnu valorizaciju. Tako je bilo na pozornicama Jugoslavije, a pogotovo na pozornicama Bosne i Hercegovine.
  • RKUD „Proleter“ je jedna od rijetkih organizacija u Bosni i Hercegovini koja se može pohvaliti da je, pored mnogih velikih priznanja, dobitnik i dva najveća priznanja Grada Sarajeva: Šestoaprilska nagrada Grada Sarajeva i  Plaketa Grada Sarajeva. 
  • Uz činjenicu da smo, s vremena na vrijeme, ostajali bez igdje ičega, nikada nismo ostajali bez onog najvrijednijeg, bez ljudi, bez entuzijasta, članova i simpatizera svih uzrasta i svih profesija, a pogotovo mladih. Tako je i danas.
    U obnovljenim i opremljenim prostorijama, sa više od 350 članova i u desetak različitih oblika i pravaca djelovanja, s jednim  jedinim ciljem – očuvanje i njegovanje tradicije Proletera i bogate kulturne baštine svih naroda Bosne i Hercegovine, a to u prevodu znači, najviših kulturno-umjetničkih vrijednosti, i to na najvišim humanističkim principima.
  • Na kraju, a povodom obilježavanja 115. godišnjice osnivanja i rada našeg Društva želim izraziti najdublju nadu da ćemo uskoro dočekati priliku da zajedno sa  sugrađanima, brojnom publikom i prijateljima Proletera, u neposrednom, i širem okruženju, raznim koncertima, predstavama, izložbama i drugim vidovima komuniciranja jezikom umjetnosti, obilježimo ovo značajno priznanje koje nam je dodijeljeno, i ovaj veliki jubilej – „Naših 115“…Srdačno i uz najljepše želje, prije svega dobro zdravlje
    Sahudin Kačar, predsjednik Društva”